Szukaj

Zioła cięte

FUSION GUSTO zapewnia dostawy świeżych ziół ciętych przez cały rok. Importujemy je z Izraela, Cypru, Etiopii, Kenii, dodatkowo w sezonie letnim dystrybuujemy je od polskich producentów. Wychodząc naprzód klientom, nasze zioła rozważamy już od 100 gram, cechuje je świeżość i bardzo intensywny aromat. Wśród naszej oferty znajdziecie Państwo takie zioła jak: 

BAZYLIA, BAZYLIA CZERWONA, BAZYLIA TAJSKA, CZĄBER, ESTRAGON, KOLENDRA, KOLENDRA TAJSKA, KOPER, LIŚCIE CURRY, LIŚCIE LAUROWE, LUBCZYK, MAJERANEK, MELISA, MIĘTA, MIĘTA PIEPRZOWA, MIX DZIKICH ZIÓŁ, MIX LIŚCI POLNYCH, OREGANO, PIETRUSZKA, PIOŁUN, ROZMARYN, SOLIRÓD, SZAŁWIA, SZCZYPIOREK, TRAWA CYTRYNOWA, TRYBULA, TYMIANEK, TYMIANEK CYTRYNOWY.  

Bazylia


Bazylia jest nieodzownym składnikiem kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Jej aromat  sprawia, że idealnie komponuje się z cytryną, pomidorem, czosnkiem.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 8-12 °

Bazylia czerwona


Jest niezwykła ze względu na swój intensywny czerwony kolor oraz mocniejszy smak od klasycznej zielonej bazylii.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 8-12 °

Bazylia Tajska


Posiada lekko cytrynowy zapach i anyżowy smak. Dzięki temu że jest mocniejsza od zielonej bazylii, lepiej wytrzymuje wysokie temperatury, w związku z tym łatwiej można ją dodać do zup i curry.

Przechowywanie: 8-12 °

Kolendra

Ma specyficzny mydlany, lekko cytrusowy aromat z nutą mięty i pieprzu. Jest niezbędnym składnikiem dań kuchni Tajskiej, Meksykańskiej, Marokańskiej.  

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Lubczyk

Zioło miłości. Lubczyk jest ulubionym aromatem w Wielkiej Brytanii i Europie południowo-wschodniej. Jest spożywany gotowany lub surowy. Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. We Włoszech lubczyk wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych. 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Melisa


Herbatka z melisy od dawna znana jest jako napój zapewniający długowieczność. Dzisiaj stosuje się ją do leczenia przeziębienia i grypy, jako zioło obniżające ciśnienie krwi, a także na bezsenność i niestrawność. Melisa ma działanie wiatropędne, łagodzące skurcze w przewodzie pokarmowym i pomaga na wzdęcia i niestrawność

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Pietruszka


Jest doskonałym dodatkiem do gulaszu, sosów, past serowych, potraw z ryżu, warzyw, omletów oraz dań rybnych. Nadaje kolor pesto. Smażona pietruszka jest intrygującym dodatkiem wielu potraw.

Dostępność: Cały rok

Rozmaryn

Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szałwia

Szałwia ma sosnowy smak i aromat. Często opisywana jest jako mająca eukaliptusową i cytrusową nutę. Najlepsza jest świeża, suszona zazwyczaj ma smak gorzkawy i przestarzały - stęchły.
Dostępność: Cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Trawa Cytrynowa


 

Świeże łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Tymianek

Charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku - tymolu

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Czosnek niedźwiedzi

Świeże liście laurowca

Kolendra tajska

Kolendra tajska jest intensywniejsza i bardzie aromatyczna od kolendry hodowanej w Polsce. Dodatkowo cechuje ją fakt, że posiada korzonki, które również wykorzystuje się w procesie gotowania.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Majeranek


Zazwyczaj używany jest w kuchni europejskiej, dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych. W Niemczech, majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem" gdyż est ważnym składnikiem wielu rodzajów kiełbas.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Mięta czekoladowa

Cząber


Posiada intensywny zapach oraz pikantny lekko gorzki smak. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z jajek, posiekany drobno i dodany do jajecznicy lub omletu. Polecany jest również jako dodatek do potraw z roślin strączkowych.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szczypiorek tajski


Smakiem przypomina połączenie czosnku i szczypiorku. Jest lekko słodkawy i bardzo aromatyczny.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Estragon


Świeżych liści należy używać jako dodatek do sałatek, jako dekoracja lub jako składnik klasycznych sosów: remoulade, tatarskiego, bearnaise, w sosach francuskich oraz cielęciny Marengo.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Koper


Koper jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, sałatek, jajek, ryb oraz oczywiście jest niezbędny do kiszenia warzyw.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Mięta



Aromatyczna, świeża idealnie nadaje się do drinków oraz jako dodatek do deserów, sałatek, czy sosów.
 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Oregano


Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Pietruszka Dekoracyjna

Smakiem nie odbiega od tradycyjnej, natomiast charakteryzuje się specyficznymi skręconymi liśćmi.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Soliród


Ponieważ rośnie na zasolonych terenach i ma kontakt ze słoną woda, soliród jedzony na surowo ma słony smak. Jest chrupiący, lekko trawiasty, soczysty i oczywiście słonawy. Jedzony na surowo, dodany do orzechów, jest smaczną przekąską. Najprostszy sposób podania to podsmażenie solirodu na patelni i podanie go z rozpuszczonym masłem.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szczypiorek


zczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem, pietruszką, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, ziemniakami, i papryczką chilli. Bulwy szczypioru można marynować. W Stanach Zjednoczonych, szczypiorek jest wykorzystywany jako dodatek do twarogu, potraw z jaj, sosów koktajlowych, zupkach w proszku i w kwaśnej śmietanie.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Trybula



Ma subtelny, delikatny smak, przypominający anyż i pietruszkę. Charakterystyczny aromat, który odnaleźć możemy w sosach rybnych, prawie zawsze okaże się trybulą, najbardziej znamienną z przypraw kuchni francuskiej. 
 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Tymianek Cytrynowy

To skrzyżowanie tymianku ogrodowego z dużym dzikim tymiankiem. Jest mniejszy, o podobnym pokroju, osiągający 15 cm wysokości. Liście tymianku cytrynowego są bardziej zielone niż tymianku ogrodowego i choć charakteryzuje je mniej ostry smak, mają szczególnie atrakcyjną nutkę cytrynową.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °