Szukaj

Warzywa korzeniowe

 

Maniok / Casave


W smaku przypomina ziemniaka. Zawiera dużo skrobi. Z manioku przygotowuje się słynną mąkę tapiokę. Sprawdzi się jako czipsy lub frytki.

Marchew fioletowa


Smakiem nie odbiega od tradycyjnej marchewki, za to wygląda bardzo imponująco. Jest nieco twardsza i zawiera więcej beta-karotenu niż tradycyjna odmiana

Marchew żółta


Nazywana również marchewką pastewną. W smaku słodsza niż tradycyjna marchew. 

Marchew biała


Jest znacznie delikatniejsza od zwykłej marchwi. Bardziej krucha i słodka. 

Marchew czarna


Marchew jest cała fioletowa. Żeby nie straciła koloru najlepiej ją piec lub podawać na surowo. Świetnie sprawdzi się jako naturalny barwnik. 

Młoda marchew z nacią


Pasternak


Często mylony z pietruszką, a wbrew pozorom pochodzi od marchewki. W smaku przypomina pomieszanie marchewki z pietruszką. Bardzo aromatyczne warzywo. Świetnie sprawdza się w formie puree.

Biała rzepa

Rzepa czarna


Jest ostra w smaku, często mówi się o niej czarna rzodkiewka. 

Rzepa żółta

Rzodkiew arbuzowa


Występuję w trzech kolorach: różowa, fioletowa i zielona. Wszystkie mają smak podobny do tradycyjnej rzodkiewki, choć jest nieco delikatniejsza i lekko orzechowa.  

Skorzonera


W Polsce znana również pod nazwą Wężymord lub szparaga dla ubogich. Smakiem zbliżona do szparagi, natomiast jej struktura jest dużo delikatniejsza i mniej włóknista. Po obraniu szybko ciemnieje

Topinambur / Słonecznik bulwiasty


Na surowo przypomina pomieszanie smaku kalarepy z prażonym słonecznikiem. Jest polecany szczególnie cukrzykom - ma zerowy indeks glikemiczny. U nas dostępny cały rok!

Korzeń Yam

Korzeń wasabi


Cierpki smak Wasabi ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dla większości ludzi pierwsze zetknięcie się z jego smakiem ma związek z potrawami japońskimi, takimi jak dania Sushi, sushimi i Soba, a także z surowej ryby. Dla tych zastosowań korzeń wasabi mieli się na pastę tworzącą przyprawę. Coraz częściej przekonujemy się, że korzystanie z wasabi wykracza poza zakres tradycyjnych potraw japońskich. Wasabi można stosować również w celu podkreślenia smaku rozmaitych mięs i wielu innych produktów spożywczych.

Burak chioggia


W smaku nie różni się od tradycyjnej odmiany buraka. Charakterystyczna spirala wewnątrz buraka rozmywa się lekko podczas gotowania, dlatego najlepiej prezentuje się po upieczeniu.

Burak żółty


Jest nieco słodszy i mniej ziemisty w smaku od tradycyjnej odmiany buraka. Dostępny cały rok

Burak biały


Tym razem biała odmiana klasycznego burka. W smaku jest identyczny co zwykły, jednak wygląda czarująco. 

Brukiew


Brukiew należy do rodziny kapustowatych. W smaku jest ostry przypomina kalarepę lub rzodkiewkę.  

Świeży korzeń chrzanu

Crosne

 

Crosne, inaczej zwane czyścem bulwiastym. Są orzechowe i chrupiące.

Imbir


Imbir stosowany jest w kuchni jako przyprawa o orzeźwiającym, pikantnym smaku i aromacie. Doskonale komponuje się z owocami morza, niektórymi mięsami, słodkimi potrawami i owocami. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające imbir wykorzystuje się także jako dodatek do herbat oraz napojów alkoholowych. Smaku imbiru nie da się zneutralizować, dlatego należy stosować go z umiarem – zbyt duża ilość nieodwracalnie zdominuje smak dania.

Imbir chiński


Nazywany również białą kurkumą. W smaku przypomina imbir tradycyjny w połączeniu z cynamonem, pachnie nieco podobnie do olejku kamforowego.

Imbir tajski/ galangal


Imbir charakterystyczny dla kuchni tajskiej. To pikantna, pieprzna przyprawa przypominająca aromat imbiru.

Korzeń eddo


W smaku orzechowy, strukturą przypomina ziemniaka i podobnie jak on wymaga obróbki termicznej. 

Korzeń kolendry


W smaku jest podobny do liści kolendry. W kuchni tajskiej często jest używany jako przyprawa, np. do mięs.





W smaku jest bardzo podobny do zioło. Często używany w kuchni tajskiej jako przyprawa np. do mięs. 
W smaku jest bardzo podobny do zioło. Często używany w kuchni tajskiej jako przyprawa np. do mięs. 
W smaku jest bardzo podobny do zioło. Często używany w kuchni tajskiej jako przyprawa np. do mięs. 
W smaku jest bardzo podobny do zioło. Często używany w kuchni tajskiej jako przyprawa np. do mięs. 
W smaku jest bardzo podobny do zioło. Często używany w kuchni tajskiej jako przyprawa np. do mięs. 

Korzeń lotosu


W smaku przypomina nieco ziemniaka. Zawiera sporo skrobi. Najczęściej przygotowuje się z niego czipsy.

Korzeń szczawiu bulwiastego

Inaczej zwany korzeniem oca. Występuje w dwóch odmianach- różowy i żółty.

Korzeń trybuli

Mniej znana postać, wszystkim znanej trybuli. Charakterystyczny słodkawy smak z pewnością niejednego zaskoczy. 

Korzeń kurkumy

Jej smak jest bardzo intensywny. Można ją wykorzystywać jako przyprawę, ale też jako naturalny barwnik.