W smaku przypomina ziemniaka. Zawiera dużo skrobi. Z manioku przygotowuje się słynną mąkę tapiokę. Sprawdzi się jako czipsy lub frytki.
Smakiem nie odbiega od tradycyjnej marchewki, za to wygląda bardzo imponująco. Jest nieco twardsza i zawiera więcej beta-karotenu niż tradycyjna odmiana
Jest znacznie delikatniejsza od zwykłej marchwi. Bardziej krucha i słodka.
Marchew jest cała fioletowa. Żeby nie straciła koloru najlepiej ją piec lub podawać na surowo. Świetnie sprawdzi się jako naturalny barwnik.
Często mylony z pietruszką, a wbrew pozorom pochodzi od marchewki. W smaku przypomina pomieszanie marchewki z pietruszką. Bardzo aromatyczne warzywo. Świetnie sprawdza się w formie puree.
Jest ostra w smaku, często mówi się o niej czarna rzodkiewka.
Występuję w trzech kolorach: różowa, fioletowa i zielona. Wszystkie mają smak podobny do tradycyjnej rzodkiewki, choć jest nieco delikatniejsza i lekko orzechowa.
W Polsce znana również pod nazwą Wężymord lub szparaga dla ubogich. Smakiem zbliżona do szparagi, natomiast jej struktura jest dużo delikatniejsza i mniej włóknista. Po obraniu szybko ciemnieje
Brukiew należy do rodziny kapustowatych. W smaku jest ostry przypomina kalarepę lub rzodkiewkę.
Crosne, inaczej zwane czyścem bulwiastym. Są orzechowe i chrupiące.
W smaku orzechowy, strukturą przypomina ziemniaka i podobnie jak on wymaga obróbki termicznej.
W smaku jest podobny do liści kolendry. W kuchni tajskiej często jest używany jako przyprawa, np. do mięs.
W smaku przypomina nieco ziemniaka. Zawiera sporo skrobi. Najczęściej przygotowuje się z niego czipsy.
Inaczej zwany korzeniem oca. Występuje w dwóch odmianach- różowy i żółty.
Mniej znana postać, wszystkim znanej trybuli. Charakterystyczny słodkawy smak z pewnością niejednego zaskoczy.
Jej smak jest bardzo intensywny. Można ją wykorzystywać jako przyprawę, ale też jako naturalny barwnik.