Mała odmiana ananasa. Słodszy niż duży owoc. Nie ma w środku twardego łyka więc po obraniu zewnętrznej skóry możemy go spożyć w całości.
Bardzo słodki, z małą ilością drobnych pestek.
Mówi się, że odmiana Hass to Porsche wśród avokado. Ma wyrazisty smak i kremowo maślaną konsystencję.
Mała odmiana banana. Nie różni się smakiem od tradycyjnego banana.
Smakiem przypomina tradycyjnego banana natomiast jego miąższ jest dużo delikatniejszy. Ma wręcz konsystencję musu.
Dostępna cały rok.
Owoc kolczocha jada się jako warzywo, można spożywać na surowo, świeży lub po obróbce termicznej: smażony, pieczony, duszony lub gotowany. Można go nadziewać, faszerować, marynować w soku z cytryny lub limonki, robić z niego puree, dodawać do zup, sals, curry i warzywnych potrawek typu: gulasz, ragoût.
Bardzo smaczny owoc o miękkiej konsystencji. W smaku przypomina połączenie banana i budyniu waniliowego. Uwaga na twarde pestki - są niejadalne.
W smaku przypomina trochę figi oraz chleb, można też wyczuć delikatny posmak miodu.
Jedna z najstarszych odmian wśród cytrusów. Ma bardzo silny cytrynowy aromat. Owoc składa się głównie z grubej cytrynowej skóry; miąższu jest niewiele i przypomina on w strukturze miąższ pomelo.
U nas świeże i suszone. Suszone owoce są tak słodkie, że przypominają w smaku karmel.
Mówi się o nim: najdroższy, najsmaczniejszy i najbardziej śmierdzący owoc świata... i coś w tym jest :)
Kuzynka Guavy. Znana ze swojego niezwykłego zapachu, nieco przypominającego ananasa. Można ją spożywać na surowo. Świetnie komponuje się z deserami.
Figa świeża jest delikatniejsza w smaku i bardziej mdła od popularnej suszonej. Świetnie komponuje się ze smakiem serów dojrzewających.
Jeden z najdroższych owoców świata. Finger lime - cytrus o wyrazistym kwaśnym smaku. Wyróżnia go konsystencja kawioru.
Owoc z rodziny marakui. Miąższ pestkowy, w smaku przypomina nieco agrest.
Owoc granatu jest ceniony przede wszystkim za niepowtarzalną rześkość oraz wspaniałe połączenie goryczki oraz słodyczy, takie które sprawia, że smaku owocu granatu nie jest w stanie człowiek pomylić z żadnym innym. Jadalną częścią granatu są drobne czerwone pestki wypełniające owoc.
Smakuje wyjątkowo, ma niepowtarzalny zapach i smak. Niektórzy porównują go do ananasa z lekko kwaskowatą i piżmową nutą.
Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ guawy, z licznymi małymi jadalnymi pestkami najczęściej jest żółty lub różowy o słodkim i lekko kwaśnym smaku. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodać do sałatki. Ugotowane dodaje się do deserów i ciast. Nadają się na przetwory – sok, syrop, marmoladę.
Bardzo zdrowy owoc, o słodkim miąższu. Smakiem przypomina śliwkę.
Owoc najczęściej wykorzystywany do dekoracji. Smakiem przypomina jabłko. Dojrzała karambola powinna mieć żółty kolor i intensywny owocowy zapach.
Dostępne surowe oraz obgotowane zamknięte Vacum.
Znany wszystkim owoc, który ma w sobie wiele witamin
Bardzo smaczna odmiana kiwi. Jadalna ze skórką. Słodsza niż duże kiwi. Owoce wielkości pomidora cherry.
Dostępne zielone oraz dojrzałe owoce.
Młody kokos. Przygotowany do podania w formie drinka. Najlepiej smakuje schłodzony.
Owoce wielkości pomidorka cherry. W smaku przypominają połączenie pomarańczy z cytryną. Co ciekawe są jadalne ze skórką i to w skórce jest najwięcej słodyczy.
Słodki owoc w smaku i konsystencji przypomina bardzo słodkie winogrono. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
Cytrusowy obowiązkowy składnik drinków i wielu potraw.
Owoc wielkości pomidora cherry. Bardzo soczysty i dużo bardziej aromatyczny niż tradycyjna limonka.
Owoc z rodziny Liczi, obiera się podobnie. Należy usunąć skórkę. Smakiem przypomina winogrono zanurzone w rumie. Uwaga na twardą pestkę w środku owocu.
W strukturze przypomina ugotowane na twardo żółtko jaja. Miąższ lucumy w smaku przypomina słodkie ziemniaki. Jest to bardzo wartościowy owoc, posiadający wysoki poziom karotenu oraz witamin z grupy B.
Dostępna cały rok na zamówienie.
Jeśli nie jesteście fanami mango oznacza to jedno - nie próbowaliście naszego maślanego mango dojrzewającego na drzewie. Jest przesycone sokiem i słodyczą, a jego konsystencja przypomina masło.
Bardzo słodkie i soczyste w smaku. Konsystencja bardzo delikatna i maślana.
Bardzo słodki smak, przypominający słodkie winogrono. Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami.
Najbardziej aromatyczna odmiana marakui. Jadalny jest wyłącznie miąższ; w smaku słodko kwaśny. Konsystencja kisielowata.
Odmiana melona, wygląda bardzo interesująco. Smakiem przypomina słodkiego ogórka.
Chropowata skórka z bruzdami, zielony lub pomarańczowy miąższ; są delikatne, więc nie można ich przechowywać zbyt długo. Dojrzały melon powinien być ciężki i pachnący.
Piękny pomarańczowy miąższ kryje w sobie wiele słodyczy.
Ze wszystkich odmian melonów, to melon miodowy ma najbardziej słodki smak, jajowaty kształt, intensywnie żółtą skórkę i jasnozielony miąższ.
Niewielki owoc w smaku przypominający kombinację gruszki i ananasa. Bardzo soczysty. Świeże owoce pepino są źródłem cennych dla zdrowia składników, m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów.
Ma grubą skórkę, podobną do arbuzowej, jasnozielony, niezbyt słodki miąższ.
Odmiana gruszki nadająca się idealnie od gotowania i pieczenia. Niewielkie gruszki w postaci surowej są dość twarde.
Owoce są słodkie i soczyste. Owoc najlepiej smakuje na surowo. Możemy opuncję dusić, smażyć i przerabiać na przetwory. W Meksyku miąższ owocu jest popularnym dodatkiem do jogurtów, lodów i deserów. Wyrabia się z niego słodkie napoje, wina i mocniejsze alkohole.
Najsmaczniejsza z odmian papai. Słodka, soczysta i jako jedyna z tego gatunku bezpestkowa.
Najpopularniejsza odmiana Papai. W smaku jest odświeżająca i soczysta.
Smakiem przypomina kalarepę. Najczęściej wykorzystywana w kuchni tajskiej
Zapewne znacie go pod postacią liści - bo w tej postaci Kaffir jest najpopularniejszy. U nas również Papeda, czyli owoc Kaffiru. Skórka z tych owoców ma więcej aromatu niż same liście.
Pochodzi z rodziny pomidorów. Smakiem przypomina słodki agrest. Inaczej nazywana Miechunką.
Owoc o bardzo charakterystycznym przyjemnym zapachu. Pigwy nie jemy na surowo, bo są cierpkie i bardzo kwaśne. Są za to doskonałe jako dodatek do innych owoców, w przetworach, galaretkach, dżemach, sokach lub nalewkach. Konfiturę z pigwy można też dodać do herbaty. Zadziała podobnie jak cytryna – rozjaśni herbatę i zmieni jej smak na bardziej kwaskowy.
Najsłodsza odmiana wśród owoców smoczych. Przypomina smakiem słodkie kiwi.
Owoc smoczy. Skóra jest niejadalna. Miąższ smakuje jak mdłe kiwi.
Najmniej popularna z odmian owocu smoczego. Smakiem przypomina mdłe kiwi.
Banan zwyczajny. W wersji surowej lepiej go nie jeść - przypomina nieco surowego ziemniaka. Najlepszy jest smażony lub pieczony. Im bardziej dojrzały, tym skórka ciemniejsza, a smak słodszy.
Smakuje identycznie co zwykła, chociaż wygląda znacznie ciekawiej.
Wewnątrzowocu znajduje się śliska, biała, półprzezroczysta kula o twardym, soczystym miąższu, okrywającym pestkę w kształcie migdała. Smak rambutana jest dość dziwny, bo lekko słodki, trochę mdły, a przy tym bardzo sycący.
Jadalny jest miąższ owoców dojrzałych – takich, których skórka jest łamliwa i łatwo się ją zdejmuje. Obieranie salaka należy zacząć od szpiczastego czubka. Owoc ma smak słodki, nieco kwaskowy.
Tamarillo z wyglądu przypomina pomidora. Czerwonobrązowa skórka skrywa galaretowany czerwony miąższ w którym znajdują się liczne nasiona. W smaku przypomina nieco słodko - kwaśnego pomidora.
W kruchej skorupce ukrywa się owoc o konsystencji marmolady, w smaku słodko kwaśny. Uwaga na twarde pestki znajdujące się w miąższu owocu.
Wszyscy znają ją w wersji suszonej. U nas świeża, dostępna cały rok.