Szukaj

Owoce egzotyczne

Ananas

Baby ananas


Mała odmiana ananasa. Słodszy niż duży owoc. Nie ma w środku twardego łyka więc po obraniu zewnętrznej skóry możemy go spożyć w całości.

Arbuz bezpestkowy


Bardzo słodki, z małą ilością drobnych pestek.

Arbuz żółty


Ma delikatny słodki smak, po za pięknym kolorem, nie odbiega od popularnej odmiany.

Avokado Hass


Mówi się, że odmiana Hass to Porsche wśród avokado. Ma wyrazisty smak i kremowo maślaną konsystencję.

Banan baby


Mała odmiana banana. Nie różni się smakiem od tradycyjnego banana.

Banan czerwony


Smakiem przypomina tradycyjnego banana natomiast jego miąższ jest dużo delikatniejszy. Ma wręcz konsystencję musu. 

Borówka amerykańska


Dostępna cały rok.

Chayote / kolczoch jadalny


 

Owoc kolczocha jada się jako warzywo, można spożywać na surowo, świeży lub po obróbce termicznej: smażony, pieczony, duszony lub gotowany. Można go nadziewać, faszerować, marynować w soku z cytryny lub limonki, robić z niego puree, dodawać do zup, sals, curry i warzywnych potrawek typu: gulasz, ragoût.

Cherimoya / Flaszowiec Peruwiański


Bardzo smaczny owoc o miękkiej konsystencji. W smaku przypomina połączenie banana i budyniu waniliowego. Uwaga na twarde pestki - są niejadalne.

Chlebowiec


 

W smaku przypomina trochę figi oraz chleb, można też wyczuć delikatny posmak miodu.

Cytron / ręka Buddy


Jedna z najstarszych odmian wśród cytrusów. Ma bardzo silny cytrynowy aromat. Owoc składa się głównie z grubej cytrynowej skóry; miąższu jest niewiele i przypomina on w strukturze miąższ pomelo. 

Daktyle


U nas świeże i suszone. Suszone owoce są tak słodkie, że przypominają w smaku karmel.

Durian


Mówi się o nim: najdroższy, najsmaczniejszy i najbardziej śmierdzący owoc świata... i coś w tym jest :)

Feijoa


Kuzynka Guavy. Znana ze swojego niezwykłego zapachu, nieco przypominającego ananasa. Można  ją spożywać na surowo. Świetnie komponuje się z deserami.

Figa


 

Figa świeża jest delikatniejsza w smaku i bardziej mdła od popularnej suszonej. Świetnie komponuje się ze smakiem serów dojrzewających.

Finger lime


Jeden z najdroższych owoców świata. Finger lime - cytrus o wyrazistym kwaśnym smaku. Wyróżnia go konsystencja kawioru.

Granadilla


 

Owoc z rodziny marakui. Miąższ pestkowy, w smaku przypomina nieco agrest. 

Granat


Owoc granatu jest ceniony przede wszystkim za niepowtarzalną rześkość oraz wspaniałe połączenie goryczki oraz słodyczy, takie które sprawia, że smaku owocu granatu nie jest w stanie człowiek pomylić z żadnym innym. Jadalną częścią granatu są drobne czerwone pestki wypełniające owoc.

Guanabana


Smakuje wyjątkowo, ma niepowtarzalny zapach i smak. Niektórzy porównują go do ananasa z lekko kwaskowatą i piżmową nutą.

Guawa


Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ guawy, z licznymi małymi jadalnymi pestkami najczęściej jest żółty lub różowy o słodkim i lekko kwaśnym smaku. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodać do sałatki. Ugotowane dodaje się do deserów i ciast. Nadają się na przetwory – sok, syrop, marmoladę.

Jeżyna


Dostępna cały rok.

Kaki/ persymona


Bardzo zdrowy owoc, o słodkim miąższu. Smakiem przypomina śliwkę. 

Karambola


Owoc najczęściej wykorzystywany do dekoracji. Smakiem przypomina jabłko. Dojrzała karambola powinna mieć żółty kolor i intensywny owocowy zapach.

Kasztany


 

Dostępne surowe oraz obgotowane zamknięte Vacum.

Kiwi


Znany wszystkim owoc, który ma w sobie wiele witamin

Kiwi żółte - złote

Kiwai / mini kiwi


 

Bardzo smaczna odmiana kiwi. Jadalna ze skórką. Słodsza niż duże kiwi. Owoce wielkości pomidora cherry.

Kokos


 

Dostępne zielone oraz dojrzałe owoce.

Kokos młody - drink


Młody kokos. Przygotowany do podania w formie drinka. Najlepiej smakuje schłodzony.

Kokos zielony

Kumkwat


Owoce wielkości pomidorka cherry. W smaku przypominają połączenie pomarańczy z cytryną. Co ciekawe są jadalne ze skórką i to w skórce jest najwięcej słodyczy.

Liczi


 

Słodki owoc w smaku i konsystencji przypomina bardzo słodkie winogrono. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna.

Limonka


Cytrusowy obowiązkowy składnik drinków i wielu potraw.

Limquat/ mini limonka


Owoc wielkości pomidora cherry. Bardzo soczysty i dużo bardziej aromatyczny niż tradycyjna limonka.

Longan


 

Owoc z rodziny Liczi, obiera się podobnie. Należy usunąć skórkę. Smakiem przypomina winogrono zanurzone w rumie. Uwaga na twardą pestkę w środku owocu.

Lucuma


W strukturze przypomina ugotowane na twardo żółtko jaja. Miąższ lucumy w smaku przypomina słodkie ziemniaki. Jest to bardzo wartościowy owoc, posiadający wysoki poziom karotenu oraz witamin z grupy B.

Malina


Dostępna cały rok na zamówienie. 

Mango


Jeśli nie jesteście fanami mango oznacza to jedno - nie próbowaliście naszego  maślanego mango dojrzewającego na drzewie. Jest przesycone sokiem i słodyczą, a jego konsystencja przypomina masło.

Mango tajskie


 

Bardzo słodkie i soczyste w smaku. Konsystencja bardzo delikatna i maślana.

Mangosteen


Bardzo słodki smak, przypominający słodkie winogrono. Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami.

Marakuja / Passion Fruit / Owoc pasji


Najbardziej aromatyczna odmiana marakui. Jadalny jest wyłącznie miąższ; w smaku słodko kwaśny. Konsystencja kisielowata.

Melon kiwano/ rogaty


Odmiana melona, wygląda bardzo interesująco. Smakiem przypomina słodkiego ogórka.

Melon galia


Chropowata skórka z bruzdami, zielony lub pomarańczowy miąższ; są delikatne, więc nie można ich przechowywać zbyt długo. Dojrzały melon powinien być ciężki i pachnący. 

Melon kantalupa


Piękny pomarańczowy miąższ kryje w sobie wiele słodyczy. 

Melon miodowy


Ze wszystkich odmian melonów, to melon miodowy ma najbardziej słodki smak, jajowaty kształt, intensywnie żółtą skórkę i jasnozielony miąższ.

Melon pepino


Niewielki owoc w smaku przypominający kombinację gruszki i ananasa. Bardzo soczysty. Świeże owoce pepino są źródłem cennych dla zdrowia składników, m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów.

Melon zielony


Ma grubą skórkę, podobną do arbuzowej, jasnozielony, niezbyt słodki miąższ.

Mini gruszka


 

Odmiana gruszki nadająca się idealnie od gotowania i pieczenia. Niewielkie gruszki w postaci surowej są dość twarde.

Opuncja - figa kaktusowa


Owoce są słodkie i soczyste. Owoc najlepiej smakuje na surowo. Możemy opuncję dusić, smażyć i przerabiać na przetwory. W Meksyku miąższ owocu jest popularnym dodatkiem do jogurtów, lodów i deserów. Wyrabia się z niego słodkie napoje, wina i mocniejsze alkohole.

Papaja aurora


Najsmaczniejsza z odmian papai. Słodka, soczysta i jako jedyna z tego gatunku bezpestkowa.

Papaja Formosa


Najpopularniejsza odmiana Papai. W smaku jest odświeżająca i soczysta. 

Papaja zielona


Smakiem przypomina kalarepę. Najczęściej wykorzystywana w kuchni tajskiej

Papeda / owoc kafiru


 

Zapewne znacie go pod postacią liści - bo w tej postaci Kaffir jest najpopularniejszy. U nas również Papeda, czyli owoc Kaffiru. Skórka z tych owoców ma więcej aromatu niż same liście.

Physalis ( miechunka)


Pochodzi z rodziny pomidorów. Smakiem przypomina słodki agrest. Inaczej nazywana Miechunką.

Pigwa


Owoc o bardzo charakterystycznym przyjemnym zapachu. Pigwy nie jemy na surowo, bo są cierpkie i bardzo kwaśne. Są za to doskonałe jako dodatek do innych owoców, w przetworach, galaretkach, dżemach, sokach lub nalewkach. Konfiturę z pigwy można też dodać do herbaty. Zadziała podobnie jak cytryna – rozjaśni herbatę i zmieni jej smak na bardziej kwaskowy.

Pitahaya Venus / owoc smoczy


Najsłodsza odmiana wśród owoców smoczych. Przypomina smakiem słodkie kiwi.

Pitahaya różowo biała


Owoc smoczy. Skóra jest niejadalna. Miąższ smakuje jak mdłe kiwi.

Pitahaya żółta


Najmniej popularna z odmian owocu smoczego. Smakiem przypomina mdłe kiwi.

Plantains


Banan zwyczajny. W wersji surowej lepiej go nie jeść - przypomina nieco surowego ziemniaka. Najlepszy jest smażony lub pieczony. Im bardziej dojrzały, tym skórka ciemniejsza, a smak słodszy.

Pomarańcza krwista


Smakuje identycznie co zwykła, chociaż wygląda znacznie ciekawiej. 

Porzeczka


Dostępna cały rok na zamówienie.

Rambutan


Wewnątrzowocu znajduje się śliska, biała, półprzezroczysta kula o twardym, soczystym miąższu, okrywającym pestkę w kształcie migdała. Smak rambutana jest dość dziwny, bo lekko słodki, trochę mdły, a przy tym bardzo sycący. 

Salak


Jadalny jest miąższ owoców dojrzałych – takich, których skórka jest łamliwa i łatwo się ją zdejmuje. Obieranie salaka należy zacząć od szpiczastego czubka. Owoc ma smak słodki, nieco kwaskowy. 

Tamarillo


Tamarillo z wyglądu przypomina pomidora. Czerwonobrązowa skórka skrywa galaretowany czerwony miąższ w którym znajdują się liczne nasiona. W smaku przypomina nieco słodko - kwaśnego pomidora. 

Tamarynd


W kruchej skorupce ukrywa się owoc o konsystencji marmolady, w smaku słodko kwaśny. Uwaga na twarde pestki znajdujące się w miąższu owocu.

Truskawka


Dostępna cały rok.

Żurawina świeża


 

Wszyscy znają ją w wersji suszonej. U nas świeża, dostępna cały rok.